“Jeg har dyrket CrossFit siden 2012 og dyrket det på elite niveau siden 2014, og var bl.a. med til Regionals i 2018 på hold med Team Nordvest B. Med en høj trænings volume har jeg i perioder haft behov for hjælp og vejledning i forbindelse med både større og mindre skader. Kasia Nagel (fra ProAlign) er min fysioterapeut, hos hende bliver jeg som patient hørt og forstået, jeg får noget brugbart ud af behandlingerne og går derfra med nogle redskaber til at komme videre med min skade” – Stinne Holm, CrossFit

CrossFit

CrossFit startede i USA og har idag spredt sig til 142 lande i hele verden med ialt over 10.000 CrossFit centrer. CrossFit består af blandt andet kropsvægtøvelser, gymnastik, olympisk vægtløftning og konditionstræning såsom roning og løb. Hvor det gælder om at udføre de respektive øvelser så hurtigt som mulig eller løfte en tung vægt. Alle kan dyrke CrossFit og er måske grunden til at CrossFit er blevet en populær motionsform i Danmark. På konkurrenceplan har Danmark deltaget til Regionals (EM) og Games (VM).

Grundet sportens mange aspekter såsom olympisk vægtløftning, mange gymnastiske gentagelser og løb ses skader som overbelastningsskader og akutte skader.

Typiske  CrossFit skader:

  • Skulderskader
  • Knæskader
  • Lændeskader

CrossFit er en relativ ny sport hvor studier hævder, at der kan være en sammenhæng mellem skader i skulderen grundet gymnastiske øvelser, samt en sammenhæng mellem skader i lænden grundet vægtløftning. Da begge elementer i sporten er teknisk svære, kræver det godt styrke og smidighed af udøveren.

Genoptræning og behandling af skader kan tage op til måneder, afhængig af problematikken. Men jo tidligere man tilses, jo hurtigere kan skaden afhjælpes.

Kilder:
1. Montalvo et al (2017); Retrospective Injury Epidemiology and Risk Factors for Injury in CrossFit
2. Weisenthal et al (2014); Injury Rate and Patterns Among CrossFit Athletes
3. Claudino (2018); CrossFit Overview- Systematic Review and Meta-analysis

Verdens stærkest kvinde - Annie Thorrisdottir

“Recovering from a sever back injury has taken me to a lot of therapist, but Dorte has been able to pinpoint issues and address them accordingly. Next year is gonna be a great year.” – Annie Mist Torisdottir. Crossfit. 2nd at 2014 Games

Hos ProAlign har vi hjulpet mange af verdens bedste CrossFit udøvere tilbage til deres elite niveau og vi er stolte over at kunne hjælpe og vejlede dem på deres vej.