Crossfit

Kort fortalt startede Crossfit i USA og har spredt sig til 142 lande i hele verden, hvor der nu er over 10.000 Crossfit centrer. Crossfit består af blandt andet kropsvægtøvelser, gymnastik ((link til vores side), olympisk vægtløftning (link til vores side) og konditionstræning såsom roning og løb (evt. link). Hvor det gælder om at udføre de respektive øvelser så hurtigt som mulig eller løfte en tung vægt. Alle kan dyrke Crossfit og er måske grunden til at Crossfit er blevet en populær motionsform i Danmark. På konkurrenceplan har Danmark deltaget til Regionals (EM) og Games (VM).

Grundet sportens mange aspekter såsom olympisk vægtløftning, mange gymnastiske gentagelser og løb ses skader som overbelastningsskader og akutte skader.

De typiske problematikker i Crossfit er:

  • Skulderskader
  • Knæskader
  • Lændeskader

Crossfit er en relativ ny sport hvor studier hævder, at der kan være en sammenhæng mellem skader i skulderen grundet at skader gymnastiske øvelser, samt en sammenhæng mellem skader i lænden grundet vægtløftning. Da begge elementer i sporten er teknisk svære, kræver styrke og smidighed.

Genoptræning og behandling af disse skader kan tage op til måneder, afhængig af problematik. Dog ses der at jo tidligere man tilses, jo hurtigere kan skaden afhjælpes.

Kilder:
Montalvo et al (2017); Retrospective Injury Epidemiology and Risk Factors for Injury in CrossFit

Weisenthal et al (2014); Injury Rate and Patterns Among CrossFit Athletes

Claudino (2018); CrossFit Overview- Systematic Review and Meta-analysis