Søg

Kontusion

Kontusionstraumer

Skeletmuskulaturen kan blive beskadiget af overbelastning, pludseligt stræk, eksplosive bevægelser eller af direkte slag/tryk på muskulaturen. Disse skader sker oftest ved fysisk aktivitet eller sport. Når der opstår et kontusionstraume på muskulaturen kommer det typisk fra en tackling eller slag mod en muskel, hvorved musklen presses mod knoglen og  brister muskelceller samt kapillærer. Der vil herefter oftest dannes et hæmatom (blodansamling) i dagene efter traumet samt opleves en lokal ømhed omkring det beskadiget væv.

Muskelkontusioner

Hyppigt opstår kontusionstraumer i quadriceps(forreste lårmuskulatur) der fungerer, som knæledsstrækker og hoftebøjer – det vi kender som et trælår. Årsagen til dette er typisk et direkte traume mod forsiden af låret under kontaktsport. Her er det oftest Rectus Femoris, der rammes, da den ligger fortil på låret og er mest udsat. Smerterne vil oftest øges under belastning og ved forsøg på at bøje knæet, hvorved der sættes stræk på det beskadigede væv.

Ligeledes kan kontusionstraumer opstå på andre muskler og på andet væv i kroppen. Ud over quadriceps, der hyppigst bliver udsat for kontusionstraumer, sker det ofte at underbenet eller armen udsættes for et lignende traume under kontaktsport. Musklen får et slag eller tryk, og der opstår smerte med en potentiel blodansamling.

Et traume på thorax (brystkassen) kan forårsage en lungekontusion og et traume på hovedet kan forårsage en kontusion af hjernevæv, hvilket kan have alvorlige konsekvenser. Disse kræver konkret udredning.

mand med kontusion og stort blåt mærke på sit venstre ben

BEHANDLING AF EN KONTUSION

Hos ProAlign kan vi hjælpe dig med den helt rigtige behandling af en kontusion. Efter skaden er opstået anbefales det, at du følger POLICE principperne for bedst mulig vævsheling. P – protection. OL – optimal loading. I – ice. C – compression. E – elevation.

Studier viser at blot 2-5 dages forsinkelse med kontrolleret genoptræning påvirker vævshelingen negativt, så det er vigtigt at genoptage aktivitet efter skaden. Vi kan hos ProAlign hjælpe dig igang med kontrolleret genoptræning og vejlede dig under forløbet. Vi får dig på denne måde sikkert og hurtigst muligt tilbage til sport og fysisk aktivitet.

Kilder:
  • Monika L. Bayer, Abigail Mackey, S. Peter Magnusson, Michael R. Krogsgaard & Michael Kjær, “Behandling af akutte skader”, Ugeskriftet.dk (2019)
  • Svend Schulze & Torben V. Schroeder, “Basisbog i Sygdomslære, 2. udgave” (2010)  Kontusion-hjernekvæstelse, Hjerneskade.kk.dk
  • Lægehåndbogen, Lungekontusion, Sundhed.dk (2016)